Cik dažādi
mēs varam izmantot dabas dāvanu – zālītes.
Kaltētu augu devas. 1 ēdamk. ir aptuveni 3-5 g lapas vai ziedi, 10 g mizas vai saknes.
Kaltētu augu devas. 1 ēdamk. ir aptuveni 3-5 g lapas vai ziedi, 10 g mizas vai saknes.
Uzlējums
kastais,aukstais,jauktais Uzlējumi
ātrāk uzsūcas organismā un izrāda ātrāku un spēcīgāku iedarbību. Ārīgai
lietošanai paredzētos uzlējumus gatavo divreiz un trīsreiz koncentrētākus nekā
priekš iekšķīgas lietošanas. Lai uzlabotu garšu un mazinātu uzlējumu rūgtumu
augus sastāvam pievieno nedaudz piparmētras. Piparmētras var pievienot kā
garšas uzlabotāju gandrīz visos augu maisījumos.
Pagatavojot
uzlējumu no augiem izdalās bioloģiski aktīvās vielas. Izvēlas irdenās augu
daļas, kas visvieglāk izdala šīs vielas (laksti, lapas, ziedi). Pagatavo arī no
rupjajām augu daļām (saknes, miza) ja ir vēlams iegūt to sastāvā esošās
ēteriskās vielas un citas aktīvās vielas (vitamīni, glikozīdi) kas pagatavojot
novārījumus augstās temperatūras iespaidā sadalās. No aromātiskajiem un
garšaugiem arī ieteicams gatavot uzlējumus, jo vārot sadalās un izgaro
ēteriskās eļļas.
Karstais
uzlējums
Ar verdošu ūdeni (bet kas ir nedaudz, tomēr atdzesēts) aplej augus. Ņem attiecībā 1:10 (1 daļa augi, 10 daļas ūdens). Augu un ūdens attiecība var būt citādāka, ņemot vērā konkrēta uzlējuma specifiku un mērķi kam tiks lietots. Uzlējumu nostādina 15-20 min. Uzlējumu ko izmantos ārīgai lietošanai pagatavo lielākā koncentrācija – 1:5.
Ar verdošu ūdeni (bet kas ir nedaudz, tomēr atdzesēts) aplej augus. Ņem attiecībā 1:10 (1 daļa augi, 10 daļas ūdens). Augu un ūdens attiecība var būt citādāka, ņemot vērā konkrēta uzlējuma specifiku un mērķi kam tiks lietots. Uzlējumu nostādina 15-20 min. Uzlējumu ko izmantos ārīgai lietošanai pagatavo lielākā koncentrācija – 1:5.
Aukstais
uzlējums
Augus aplej ar istabas temperatūras ūdeni un nostādina 4-12 stundas. Aukstos uzlējumus galvenokārt pagatavo no aromātiskajiem un maigiem augiem, īpaši no tiem, kuriem piemīt atvēsinoša un atsvaidzinoša iedarbība. Lai uzlējums būtu labāks izmanto augu pulveri.
Augus aplej ar istabas temperatūras ūdeni un nostādina 4-12 stundas. Aukstos uzlējumus galvenokārt pagatavo no aromātiskajiem un maigiem augiem, īpaši no tiem, kuriem piemīt atvēsinoša un atsvaidzinoša iedarbība. Lai uzlējums būtu labāks izmanto augu pulveri.
Jauktā
metode
Visbagātāk tiek izdalītas augu aktīvās vielas. Iesākumā augus nostādina vēsā ūdenī 4-8 stundas (izdalās ēteriskās vielas). Maisījumu izkāš. Augu atliekas aplej ar verdošu ūdeni un nostādina 15-20 min. Izkāš un sajauc ar auksto uzlējumu.
Visbagātāk tiek izdalītas augu aktīvās vielas. Iesākumā augus nostādina vēsā ūdenī 4-8 stundas (izdalās ēteriskās vielas). Maisījumu izkāš. Augu atliekas aplej ar verdošu ūdeni un nostādina 15-20 min. Izkāš un sajauc ar auksto uzlējumu.
Novārījums
Pagatavojot novārījumu izdalās bioloģiski aktīvās vielas no augu
daļām (mizas, saknes, koksne, raupjas un biezas lapas, kaltēti augļi)
pielietojot ilgstošu termisku iedarbību. Gatavo attiecībā 1:10, retāk 1:30. Ir
vairākas pagatavošanas metodes
Māla
traukā (tilpums 1,5 litri) ieber 4 ēdamk. augus un aplej ar 1 litru vēsa ūdens,
samaisa un noslēdz. Novieto istabas temperatūra uz nakti, lai augu daļas
uzbriest. No rīta novieto uz lēnas uguns un vāra 5-7 min. Nedaudz atdzesē un
novārījums ir gatavs lietošanai. Ārstnieciskiem nolūkiem katru dienu pagatavo
svaigu novārījumu.
Nedaudzus
augus var ilgstoši karsēt (neuzvārot), tas ir īpaši labi kad augu maisījums ir
jāpagatavo vienlaicīgi no saknēm, lapām un ziediem. Tad maigākās augu daļas
pievieno vārīšanas procesa noslēgumā.
Augus
aplej ar vēsu ūdeni un novieto uz lēnas uguns. Vāra 20-30 min. Pēc vārīšanas
pievieno vārītu ūdeni, lai izveidotu vēlamās koncentrācijas novārījumu.
Augus
aplej ar istabas temperatūras ūdeni un trauku ievieto lielāka traukā kas
pildīts ar verdošu ūdeni. Šajā ūdens peldē vāra – karsē 15 min. Nostādina 20-40
min.
Visātrāk
pagatavojamais novārījums ir ja izmanto augu pulveri, ko aplej ar ūdeni, vāra 3
min. un nostādina siltā vietā 2 stundas.
Augu
novārījumus kas satur miecvielas ir jāizkāš, kamēr tas vēl ir karsts, uzreiz
pēc noņemšanas no uguns.
Izvilkums
Pagatavo līdzīgi kā novārījumus.
Atšķirība ir tā, ka augus aplej ar verdošu ūdeni un novieto uz karstas plīts
stūra vai cepeškrāsnī ievilkties uz nakti. No rīta, pirms lietošanas to izkāš
un nedaudz uzsilda. Šādā veidā pagatavo augu lapas, ziedus, lakstus, kā arī tos
augus un tā daļas, kas satur vielas, kas vārīšanas laikā sadalās (vitamīni,
ēteriskās eļļas u.c.). Izvilkuma pagatavošanai izmanto arī termosu – augus
aplej ar karstu ūdeni un slēgtā termosā nostādina 6-8 stundas.
Ziedes
Paredzētas ārīgai lietošanai. Iegūst
kaltētas augu smalkas daļas, ekstraktu, ēteriskās eļļas vai pulveri sajaucot ar
augu eļļu, dzelteno vazelīnu, medu vai svaigu sviestu utt. Ņem attiecībā 1:4 (1
daļa augi, 4 daļas saistvielas). Ziedes saistvielu kompozīcija – 1 daļa bišu
vasks, 5 daļas augu eļļa, 4 daļas sviests. Jāatceras, ka mājas apstākļos
pagatavotās ziedes nesatur konservantus un jāuzglabā ir ledusskapī (protams,
arī tad uzglabāšanas laiks ir krietni mazāks nekā rūpnieciski ražotajām
ziedēm). Ja ziedes nokrāsa glabāšanas laikā izmanās, tā nav vairs derīga
lietošanai!
Eļļas
Paredzētas
ārīgai un iekšķīgai lietošanai. Augu ēteriskās eļļas šķīst augu valsts
izcelsmes eļļās, piemēram, olīveļļā, saulespuķu vai mandeļu eļļās, radot
ārstniecisku ekstraktu.
Eļļai
pievieno nedaudz svaigus aromātiskos augus (lapas, ziedus). Maisījumu novieto
uz 2-3 nedēļām saulainā vietā un nostādina, periodiski saskalojot. Šajā laikā
augu aktīvās bioloģiskās vielas izdalās un sajaucās ar augu eļļu. Gatavo eļļu
izkāš un glabāšanai sapilda dekoratīvā necaurspīdīgā un noslēdzamā traukā. Ja
ir vēlme palielināt eļļas saturā esošo augu vērtīgo vielu daudzumu var
atkārtoti pievienot svaigus augus un vēl kādu laiku nostādināt saules gaismā.
Eļļas
var arī pagatavot līdzīgi kā novārījumus. Ņem 60g augus, 1 gāzi eļļu un 4
glāzes ūdeni. Maisījumu vāra uz lēnas uguns 4-8 stundas, līdz izgaro ūdens.
Aromātiskos augus nevāra, bet pievieno eļļai un nostādina 24-48 stundas. Mazāk
jūtīgus augus (krustnagliņas, sinepju sēklas) var vārīt tikai eļļā uz lēnas
uguns dažas stundas. Tikpat veiksmīgi eļļai var ievienot svaigu augu sulu un
arī vārīt līdz izgaro liekais šķidrums (ūdens)
Šādas
bagātinātas augu eļļas izmanto kā masāžas eļļas, pievieno vannas peldes ūdenim,
pielieto ādas kosmētiskai kopšanai un mutes domu skalošanai (smaganu un zobu
profilaksei un ārstēšanai, mazina sliktu elpu).
Pulveris
Iegūst
no kaltētām un saberztām augu daļām (saknēm, lapām, graudiem, augļiem un ogām).
Trauki, kuros glabā pulverus ir cieši noslēdzami.
Augu
pulverus pielieto ja ir nepieciešams pagatavot maisījumus no daudziem augiem
(20 un vairāk). Pulverī augu aktīvo vielu koncentrācija ir lielāka nekā svaigos
augos, tāpēc pagatavojot produktus augu devas izvēlas 2-4 reizes mazākas.
Pulveru produkti sāk iedarboties ātri, bet to iedarbība nav ilgstoša.
Ekstrakts
Koncentrēti
izvilkumi no augu valsts izejvielām.
Novārījumu
karsē 4-6 stundas. Izgaro liekais ūdens un veidojas ekstrakts. Karsē līdz
sākotnējais novārījuma apjoms uz pusi samazinās.
Emulsija
Pagatavo
sajaucot ekstraktu vai stipras koncentrācijas novārījumu (uzlējumu) ar augu
eļļu. Emulsiju glabā ledusskapī. Pirms lietošanas emulsiju saskalo. Ja
glabāšanas laikā emulsijai mainās nokrāsa, tā nav vairs derīga lietošanai.
Losjons
Ūdens
– spirta sajaukums, kas satur augu aktīvās vielas. Augu spirta uzlējumam
pievieno vārītu ūdeni attiecībā 1:2 vai 1:3. Izmanto kosmētiskiem mērķiem.
Sīrups
Biezi
un saldi šķidrumi, kurus gatavo sajaucot cukura sīrupu ar augu ekstraktu,
uzlējumu. Sīrupu konservācijai pievieno nedaudz spirtu. Sīrupus izmanto kā
piedevu mikstūrām, novārījumiem ar vienu no mērķiem mazināt iespējamo
nepatīkamo garšu un smaržu.
Ledus
1
ēdamk. augus aplej ar 1 glāzi karsta ūdens, nostādina 30 min. Tad uzlējumu
izkāš un salej pa formiņām un novieto saldētavā. Izmanto kosmetoloģijā,
kulinārijā.
Spirta
uzlējums
Uzlējumi
– šķidri spirta, ūdens – spirta, spirts – ēteriskie izvilkumi no augu valsts
izejvielām, kas iegūts bez termiskās iedarbības un bez ekstragenta atdalīšanas.
Uzlējumā izmanto 40-70%-tīgu spirtu vai kvalitatīvu degvīnu. Gatavo attiecībās
1:5 vai 10 (1 daļa augi, 5 vai 10 daļas spirts). Novieto vēsā un tumšā vietā
ievilkties (labāk izvēlēties tumša stikla traukus) uz 7 – 40 dienām (atkarībā
no mērķa kā tiks uzlējums izmantots un augu sastāva). Periodiski saskalo un
samaisa. Iegūto uzlējumu izkāš un filtrē. Uzlējumam ir jābūt ar nostādināto
augu smaržu un garšu. Glabā tumšā vietā, cieši noslēdzamos stikla traukos,
istabas temperatūrā.
Ārstnieciskais
un garšas vīns
Lai
pagatavotu mājas apstākļos zālīšu vīnu ņem labākās kvalitātes balto, sarkano
vai kādu citu saldo vīnu. Vienam litram vīna pievieno aptuveni 30-40 g augus.
Komponentus saliek cieši noslēdzamā traukā un nostādina tumšā vietā, istabas
temperatūrā. Pareizi veicot filtrāciju bagātinātos vīnus var uzglabāt pat
vairākus gadus.
Sulas
Svaigus
augus noplūc, sasmalcina un izspiež sulu. Sulas pirms lietošanas var sajaukt ar
minerālūdeni, pienu vai saldināt ar medu. Lai sula būtu mazāk kairinoša tai var
pievienot rīsu vai auzu novārīju, medu (1-2 tējk. uz ½ glāzi sulas). Izspiestās
sulas izlieto uzreiz, tās nav paredzētas glabāšanai.
Šim
nolūkam var izmantot arī kaltētus augus. Pagatavo sulas aizvietotāju – kaltētus
augus sasmalcina un aplej ar ūdeni kas pēc svara divas reizes pārsniedz augu
masas svaru. Nostādina 24 stundas un izkāš.
Pasta
Zālītes
samīca līdz veidojas biezas putriņas konsistences masa. Kaltētiem augiem
pievieno nedaudz ūdeni un samīca līdz veidojas pastai līdzīga masa. Augu pastas
var pagatavot tās bagātinot ar medu, augu eļļu, nerafinētu cukuru. Sausās
piedevas izmanto ar svaigiem augiem, šķidrākās – ar kaltētiem augiem. Piedevas
ņem divas reizes lielākā daudzumā nekā augu masa. Pastas izmanto ārīgai
lietošanai. Var izmantot kā izejvielu uzlējumiem un novārījumiem.
Piena
novārījums
Pagatavo
šādās devās – 30g augi, 1 glāze piens, 4 glāzes ūdens. Periodiski maisot vāra
uz lēnas uguns līdz izgaro ūdens. Dažkārt pagatavo novārījumu tikai ar pienu,
tad augus izvēlas pulvera veidā.
Kompreses
Kompresēm
ierasti izmanto svaigu augu lapas. Bet tik pat labi var izmatot kaltētus augus,
kas ir iepriekš uzbriedināti siltā ūdenī. Lielisks piemērs ir pirtsslotu
izmantošana.
Piedevas
vannas peldēm
Vanna
ar aromātiskajiem augiem ir viens no vispatīkamākajiem veidiem kā tos izmantot
gan ārstnieciskiem, gan profilaktiskiem mērķiem. Var izmantot kādu vienu
konkrētu augu, vai arī vairāku augu maisījumu. Vienai vannai vidēji
nepieciešams aptuveni 100 g kaltētu augu masa, no kuras pagatavo uzlējumu vai
novārījumu. Ārstnieciskās zāļu vannas ir lielisks dabisks līdzeklis organisma
veselības nostiprināšanai, tā aizsargspēju paaugstināšanai.
Smaržīgie
miega spilventiņi
Kaltētus
augus ievieto lina vai zīda auduma kulītēs. Kulītes izveido tik lielas cik ir
nepieciešanas, piemēram, priekš, bērna spilventiņa tā būs mazāka, pieaugušajiem
attiecīgi lielākas.
Krāsainās
popūrijas
Kaltētus
augus sapilda skaistas formas dekoratīvos noslēdzamos vai atvērtos lēzenos
traukos vai vāzēs.
Recepte
Pagatavo viena litra apjomā augu maisījumu no lavandas, rozmarīna, piparmētrām, melisas, rožu ziediem. Pievieno kaltētu citrona miziņu, nedaudz kliņģerīšu un kumelīšu ziedus. Piestiņā saberž pa ½ tējkarotei kanēli, sējas koriandru, un krustnagliņas. Visus komponentus samaisa un pievieno 25 gramus vijolīšu sakņu pulveri, dažus pilienus lavandas un rožu ēteriskās eļļas, lai nostiprinātu kopējo aromāta buķeti. Masu nostādina slēgtā traukā 4 nedēļas. Pēc tam izvieto vāzēs un citos dekoratīvos traukos kā interjera elementus telpu aromatizēšanai un vizuālas baudas gūšanai.
Pagatavo viena litra apjomā augu maisījumu no lavandas, rozmarīna, piparmētrām, melisas, rožu ziediem. Pievieno kaltētu citrona miziņu, nedaudz kliņģerīšu un kumelīšu ziedus. Piestiņā saberž pa ½ tējkarotei kanēli, sējas koriandru, un krustnagliņas. Visus komponentus samaisa un pievieno 25 gramus vijolīšu sakņu pulveri, dažus pilienus lavandas un rožu ēteriskās eļļas, lai nostiprinātu kopējo aromāta buķeti. Masu nostādina slēgtā traukā 4 nedēļas. Pēc tam izvieto vāzēs un citos dekoratīvos traukos kā interjera elementus telpu aromatizēšanai un vizuālas baudas gūšanai.
Recepte
Izvēlas aromātu no dažādām piparmētru šķirņu lapām, melisas, smaržīgā miešķa, smaržīgās pelargonijas, rozmarīna, salvijas, timiāna, estragona, bazilika, rezēdas. Gatavajam augu maisījumam pievieno 2-3 karotītes aromāta pastiprinātāju – samaltas anīsa sēklas, krustnagliņas, kastaņus, koriandra sēklas, muskata riekstu, kanēli, citrona, apelsīna, miziņu. Slēgtie dekoratīvie trauki izdaiļo telpu un ja nedaudz atver vāciņu aromāts telpā atsauks atmiņā vasaras smaržas.
Zaļu krāsu saglabā kaltētas smaržīgās pelargonijas, vībotnes, lauru, melisas, visu veidu piparmētru, rozmarīna, salvijas, timiāna lapas. Baltā krāsa - jasmīna, kreimenes, rožu, baltā āboliņa ziedi. Zilā krāsa – gurķumētras, vijolītes, lavandas, rozmarīna, izopa, raudenes ziedi. Sarkanā un rozā krāsa – raudenes, rozes, malva, savvaļas neļķes ziedi. Dzeltenā krāsa – kumelītes, dārza rezēdas, dzeltena āboliņa, kliņģerītes un rozes ziedi.
Izvēlas aromātu no dažādām piparmētru šķirņu lapām, melisas, smaržīgā miešķa, smaržīgās pelargonijas, rozmarīna, salvijas, timiāna, estragona, bazilika, rezēdas. Gatavajam augu maisījumam pievieno 2-3 karotītes aromāta pastiprinātāju – samaltas anīsa sēklas, krustnagliņas, kastaņus, koriandra sēklas, muskata riekstu, kanēli, citrona, apelsīna, miziņu. Slēgtie dekoratīvie trauki izdaiļo telpu un ja nedaudz atver vāciņu aromāts telpā atsauks atmiņā vasaras smaržas.
Zaļu krāsu saglabā kaltētas smaržīgās pelargonijas, vībotnes, lauru, melisas, visu veidu piparmētru, rozmarīna, salvijas, timiāna lapas. Baltā krāsa - jasmīna, kreimenes, rožu, baltā āboliņa ziedi. Zilā krāsa – gurķumētras, vijolītes, lavandas, rozmarīna, izopa, raudenes ziedi. Sarkanā un rozā krāsa – raudenes, rozes, malva, savvaļas neļķes ziedi. Dzeltenā krāsa – kumelītes, dārza rezēdas, dzeltena āboliņa, kliņģerītes un rozes ziedi.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru